Matematik

Vi vägde vår ettkilosvikt och konstaterade att 1 kg är 1000 gram. Barnen letade saker som de uppskattade skulle väga 1 kg. Tre matteböcker vägde nästan exakt 1 kg så de stoppade vi i ena påsen. Resultatet blev blandat, några saker som barnen provade var lättare och några var tyngre. Vi testade också att hålla en 100-gramsvikt och vår mjukisboll som väger 105 gram i händerna samtidigt. Många tyckte att det kändes som 100-gramsvikten vägde mer. Varför kändes det så när de vägde ungefär lika mycket? Då diskuterade vi även vikt i förhållande till storlek. Att något litet faktiskt kan väga mer än något stort beroende av material. 
Vinterlek!
Veckobrev för v 6

Hej!

 

Vi avslutade veckan med en mysig förmiddag i pulkabacken. Vi gick bort till Hustomtens förskola på Gustavslund där det finns breda och bra backar när man är många som åker. Barnen hade knappt tid att fika, de bara åkte, åkte och åkte…

 

Vi väntade med att starta upp vårt lufttema eftersom det har varit väldigt många barn sjuka. Fokus har istället lagts på svenska: stavning, ordklasser och att skriva beskrivande sagor i fyra steg. Barnen har börjat skriva på första steget som innebär att man skulle beskriva sin huvudperson. Vi gjorde en stor tankekarta med tips på vad man kunde skriva om och sedan var det bara att sätta igång.

 

LPP för NO-tema bifogas med veckobrevet.

 

När barnen är sjuka mer än ett par dagar så är det viktigt att ni kommer och hämtar läxor. Vi lägger uppgifter på eller i bänken. Skulle det vara låst till klassrummet så be någon på fritids att öppna. Tänk på att det är lika viktigt att friskanmäla sitt barn som att sjukanmäla!

 

I matematiken arbetar vi fortfarande med mätningar och efter längd så var det dags för massa. Vi har pratat kilogram och gram, vågar och vikter samt uppskattat massa. Alla barnen fick leta upp ett föremål som skulle väga så nära 1 kg som möjligt. De fick först känna på en ettkilosvikt, sedan fick de prova om det blev jämvikt på vår hemmagjorda balansvåg. Vi provade att väga ett gem på vår digitalvåg och den gav utslag på 1 gram. Det blev en diskussion om vad som var det lättaste som barnen hållit i sin hand. Många tänkte att en fjäder eller ett sandkorn som nog var det lättaste. När vi diskuterade om vad som kunde vara det tyngsta som barnen kände till så fick allt från stora hus till jordklotet som förslag.

 

Matteläxan är en stencil med massa/vikt och den får barnen på måndag. Inlämning är på fredag.

 

Rättstavnings/finskrivningsläxan till på torsdag är inklistrad i gulaboken och går till på samma sätt som förra gången. Instruktionerna står på pappret. Vi har skrivit in resultatet från förra omgången, det gick jättebra. Det är viktigt att avdramatisera test eller förhör men samtidigt ändå viktigt att förbereda barnen eftersom de i framtiden kommer att möta detta sätt att mäta sina kunskaper. Tänk på att fylla i läsjournalen bak i gulaboken. Vi vill att barnen läser 15 min 2-3 gånger i veckan, gärna mer.

 

 

Det är idrott på Vittra på fredag. Medtag gympakläder/skor, duschsaker, eventuellt vattenflaska och en extra frukt eller en liten smörgås.

 

Lappen med närvarotider/ledighet vecka 8 ska lämnas till fritids senast fredag.

 

Trevlig helg!

Anette & Jenny