Veckobrev för v 19

Hej!

 

Äntligen kom våra fjärilslarver från England, titta in på bloggen så finns där ett långt inlägg med bild och text! Vi har arbetat extra med larvstadiet denna vecka, fråga gärna era barn vad de har lärt sig om fjärilslarver…

 

Nästa vecka har barnen två läxor till torsdag. Den ena är läsförståelse i den röda boken, läxan handlar om Maria som presenterar sig själv. Efter att texten lästs ett par gånger så ska barnen svara på frågorna i gul och grön ruta. Den andra är läxa i matematik, det är en stencil addition med stora tal. Alla ska göra framsidan. Det är frivilligt att göra utmaningen som är en mattegåta på baksidan.

 

Det är sista idrottstillfället på Vittra på fredag 9/10. De barn som ska restsimma stannar kvar på skolan och åker iväg till simningen vid 10.30. De föräldrar som har barn som ska simma har fått mejl om detta.

 

Nytt datum för familjekvällen/vernissage är tisdagen den 3/6, vi återkommer med info!

 

Vi har pratat om hur det går med plantorna, fota gärna lite då och då och mejla till mig eller Jenny så kan hela klassen ta del av hur det går. Några berättade att de glömt vattna sin planta men då är det bara att ta nya tag och kanske odla något hemma, det är sånt som händer…

 

Tänk på att meddela om ni har svårt med skjuts av barn till och från Heden den 16/5. Samåk gärna!

 

Trevlig Valborg, 1 maj och helg!

Anette & Jenny

 

Fjärilslarv - caterpillar

Äntligen kom vårt paket! Vi fick förbereda vår burk med mat (maten är mald malva) innan den lilla larven fick flytta till sitt nya hem. Larverna har fått namn och nu har barnen i åk 2 blivit föräldrar. Vi har studerat larverna med förstoringsglas och redan fått svar på flera av de frågorna vi ställde oss innan larverna kom. T ex: har de ben och mun, vilken färg har de, är de slemmiga eller släta? Vi har fler frågor som vill ha svar t ex: kan man se om det är en tjej eller kille, hur kommunicerar de, hur gör de på vintern och var lever de? De kommer att vara larver ca 10 dagar och under den tiden ömsar de skinn 4-5 gånger. 
Medan vi har väntat, väntat och väntat på fjärilslarverna så har vi arbetat med fjärilens livcykel på olika sätt. Många av barnen visste redan att det var ägg, larv, puppa och fjäril. På engelskan har vi läst The very hungry catarpillar och lärt oss vad olika ord om fjärilens liv och leverne heter på engelska. Vi har även gjort en egen serie om den hungriga fjärilslarven.Veckobrev för v 18

Hej!

 

Vi väntar med spänning på våra fjärilslarver, hoppas att de kommer på måndag. Arbetet med tema småkryp och insekter flyter på och vi har letat nedbrytare under löv och stenar vid tennisbanorna. Nedbrytarna tar hand om naturens avfall. Vi har även sett film om vilka insekter som är pollinatörer och varför de är viktiga och hur de har ett utbyte med växter. Insekter försvarar sig på olika sätt, vi har spanat in detta i närbild. Getingar som sticks med sin gadd, spindlar som bits och sprutar in gift i sitt byte och myror som sprutar myrsyra på fiender. Vi har även spanat in hur insekter tar sig fram på olika sätt. Barnen som var iväg på elevmiljödagen på Miljöverkstan har berättat för klasskompisarna om sin dag som bland annat handlade om daggmaskar.


På engelskan har vi lärt oss en ny sång som heter What can you do? Vi har även övat på att berätta om olika saker som vi kan för våra kompisar t ex I can swim, play golf, skate, jump, ride a horse etc.

 

I matten räknar vi vidare med tal upp till tusen. Det gäller att hålla reda på ental, tiotal och hundratal, det kan bli lite klurigt vid övergångarna till nytt tiotal eller hundratal. Vi pratar om tiokompisar, hundrakompisar och tusenkompisar. Det är viktigt att se sambandet t ex:

8+2=10  80+20=100  800+200=1000

 

Läxan till onsdag 30/4 är första kapitlet i den nya språkstegen-boken som barnen fick med sig hem i onsdags. Läs texten så många gånger som det behövs för att få ett gott flyt i läsningen.

 

Vi bifogar en lapp angående vår friidrottsdag på Heden fredagen den 16/5. Det finns ett önskemål om att ni föräldrar kan ordna transport för ert barn till och från Heden, skulle det inte lösa sig så hör av er snarast. Samåk gärna!

 

Vi bjuder in till familjekväll/vernissage på skolan tisdagen den 27/5. Vi återkommer med information men boka upp datumet i kalendern redan nu!

 

Nästa vecka är det endast 3-dagarsskolvecka, 1 maj är helgdag och fredagen 2/5 är lovdag men fritids har öppet för de barn som anmält att de kommer.

 

Ha en trevlig helg och njut i sommarvärmen!

Anette & Jenny