Veckobrev för v 45

Hej!

 

Idag avslutades alla utvecklingssamtalen och det har varit bra och givande samtal. Det är alltid roligt att få träffa alla och prata i lugn och ro! I slutet av terminen kommer alla barn få ett skriftligt omdöme med IUP hemskickat. I det skriftliga omdömet så skriver vi om olika förmågor (fokus: läsa, skriva och matematikens grunder) som ert barn har i de olika ämnena och i den individuella utvecklingsplanen skriver vi om vad vi ska arbeta vidare med för att ert barn ska utveckla sina förmågor i de olika ämnena på bästa sätt.

 

Det är inga läxor till vecka 45 och det är vanliga skoltider som gäller. På onsdagen är det idrott som vanligt på Västergård. Det är ännu inte dags för flytt till nya skolan men den som väntar på något gott…

 

Vi avslutade fredagen med halloweendisco. Det blev dans, lek och popcorn! Vi önskar alla barn ett mysigt lov vare sig man ska ut i världen och fara, vara på fritids eller ta det lilla lugna hemma!

 

 

 

Trevlig helg!

Önskar

Anette & Jenny

 

 

 

 

 

 

FN-dagen

Idag har vi firat FN-dagen hela dagen lång med roliga pass och aktiviteter.
 
Vi började dagen med att få lyssna på sagor från olika länder. Lena berättade först en saga från Etiopien "Grytan i skogen". Sen fick vi höra en saga från vårt grannland Finland, "Gumman och hartassen". Vi pratade om likheter/olikheter i sagorna och sen ritade vi något från de båda sagorna, den ena som slutade lyckligt och den andra som tyvärr slutade mindre lyckligt...
 
 
Nästa pass fick vi höra om varför vi har en duva som fredssymbol och varför den oftast har en olivkvist i näbben. Sedan hjälpte Sofie oss med hur vi skulle klippa och fixa till våra egna fredsduvor.
 
 
 
 
Ute på fotbollsplanen visade Lisbeth oss leken "norsk brännboll". Det var jättekul och det gällde verkligen att samarbeta i lagen för att plocka så många poäng som möjligt!
 
 
 
 
 
Efter all aktivitet utomhus gick vi in i klassrummet igen och där berättade Anette för oss om Unicef.
Unicef tillhör FN och arbetar för att alla barn runt om i världen ska ha det bra. Det är ju tyvärr så att alla barn inte får gå i skola eller lägga sig mätta på kvällen och många barn lever i krig! Här i Sverige arbetar Unicef med att barn ska känna trygghet i t.ex. skolan. Vi tittade på en film, "Rättens riddare", som handlade om vänskap och mobbning och det blev fina diskussioner efteråt.
 
 
Pernilla pratade mat med oss. Vad äter vi egentligen här i Sverige, varifrån kommer maten? Vad äter man runt om i världen?
FN bekämpar hungern i världen och vi tittade på en karta där man kunde se de områden som är mest utsatta. För att demonstrera hur maten är fördelad i världen fick en pojke i klassen hålla en stor stor kanelbulle i sin hand som bara skulle få vara hans. Resten av barnen i klassen fick veta att de alla skulle få dela på en enda tillsammans. Det blev knäpptyst i klassrummet först men sen följde många kloka kommentarer om hur orättvist det är i världen!
Vi fick sedan smaka på exotiska frukter och andra små tilltugg.
 
 
 
 
Vi avslutade vår fantastiskt roliga och lärorika FN-dag med en frågesport som Mi gjort om härlig musik från olika delar av världens hörn. Vi fick först höra på musik och sedan svara på olika sorters frågor. Efter att vi kommit fram till rätt svar fick vi även lite extra information. Visste ni t.ex att aboriginerna som är urbefolkningen i Australien, att deras instrument didgeridoon helst ska vara urholkad av termiter.
 
 
 
 
 
 
 

Minis överraskning!

Idag har vi fått en rolig överraskning! Mini hade smugglat ner ett brev i Ingrids pennfordral och i det stod det att Mini hade suttit i vår lampa och hört alla ettorna läsa så flitigt i många veckor nu. Därför ville han ordna en överraskning för oss. Det stod att vi skulle leta efter en vit påse vid tennisbanorna, vi gav oss genast ut och letade... När påsen väl var funnen så låg där ännu ett brev med ett uppdrag till ettorna men också en smaskig fika!
Alla kakor var jättesmå och söta, vi fick ta minituggor för att inte sluka allt i ett nafs. Vi tror att Siffer-Nisse hade hjälpt Mini att räkna kakorna och de pyttesmå glasen eftersom det räckte till alla barnen (det var ju tur). Efter fikan så fick grupperna samla naturmaterial för att bygga sina höstkonstverk. När alla var klara så hade grupperna även döpt sina verk:
Här har vi Minis hotellhus med ett vackert grönt tak!
 
Detta döptes till Minis badhus och spa, självklart ska ju Mini ha ett spa!
 
Det närmar sig halloweentider och detta verk fick namnet Mini fasans hus, det låter nästan lite läskigt!
 
Här har vi Minis lilla hus inbäddat i löv, det hade inretts med en liten svamp-fåtölj!
 
I Minis trädgård låg minsann Mini och solade/sov!
 
Detta är Minis kojhotell med en öppen eld på gården!
 
Det är roligt att se hur kreativa och fantasifulla alla barnen är. Vi hade en jättemysig förmiddag och det var tur att en pojke upptäckte brevet i Ingrids pennfordral annars hade vi ju gått miste om både fika och ett roligt Mini-uppdrag :-)