Veckobrev, v 5.

Hej!

Här i förskoleklassen är vi i full gång!

De sista veckorna har vi arbetat med fåglar på olika sätt. Det började med att vi lekte "Entits"-leken i Lilleskog, en lek som väldigt tydligt visar hur svårt det är för våra småfåglar att överleva en hård vinter. Samtalen kring fåglarna fortsatte på skolan och vi tittade även på en rolig och lärorik film. Vi har gått på fågelskådnings-promenader och insett att Ramlösaskogen har vääääldigt höga träd, vilket gör det svårt att se fåglarnas färg och storlek. 

De sista bokstäverna som vi har jobbat med har varit T och B, så vi har målat både talgoxar och blåmesar. Vi har pratat om skillnaden mellan sagor och faktatexter och skrivit faktatexter till våra fåglar. Titta gärna in och se deras fantastiska fåglar och kanonfina texter! Vi avslutade vårt lilla tema med att göra fågelmat som vi hoppas blir uppskattat av entitor, talgoxar, blåmesar och andra fåglar i våra trädgårdar.

Nu ska vi inleda vårt artist-tema. Vi har vårt kvalitetsmål, ”musikglädje”, och vi vill fördjupa oss i våra idoler. Vi ska läsa faktatexter och ta reda på olika saker som kan vara kul att veta om Agnes, Michael Jackson, Justin Bieber m.fl.

På gymnastiken har vi idag haft ”färgresan”, en stationslek där vi tränat balans, kroppsuppfattning och motorik på olika sätt. Barnen är fortfarande lika duktiga innan, under och efter våra pass, guldstjärna till alla!På måndag, den 6/2, ska vi inte gå till Västergård på gympa utan vi tänkte att barnen ska få prova på att åka skridskor på dammen här på Ramlösagården istället. Har man inga skridskor så går det lika bra utan, men alla måste ha hjälm, varma kläder och tjocka vantar. På måndag behöver ni inte vara här tidigare utan vi börjar som en vanlig dag, kl. 8.30.

Skolsköterskan Christel har börjat kalla några av era barn till hälsoundersökningar. Om tiden ni får inte passar, var noga med att kontakta henne för avbokning, så hon hinner boka in någon annan på den tiden och att ni får en ny tid.

Nästa fredag, den 10/2, ska vi på konserthuset på "Den stora melodifestivalen". Vi ska se om det finns en möjlighet att samköra ner till konserthuset, vi sätter upp lappar i hallen under veckan som ni kan fylla i. Vi tar dagen som en heldagsutflykt och barnen behöver ha med sig matsäck och varma kläder. Vi äter ingen lunch på skolan den dagen och är senast tillbaka kl. 13.

Idag har vår praktikant börjat hos oss. Audrey är från Irland och läser till förskollärare på college. Det ska bli kul att få ha henne hos oss!

Vill påminna om extrakläder i barnens lådor och varma och goa kläder på hyllan, det ska bli kallare i veckan.

Hälsningar Jenny & Jenny

Vinterfåglar.

Under två veckors tid har vi lärt oss otroligt mycket om två av våra vinterfåglar. Eftersom veckans bokstav dessa veckor har varit T och B, så har vi jobbat med blåmesen och talgoxen. Här kommer några bilder som visar hur vi har jobbat med våra fåglar.

Vi har varit på spaning efter fåglar i närområdet, och vi lyckades se både blåmesar och talgoxar.Vi har målat av både blåmesar och talgoxar. Och i förskoleklassen har vi många duktiga konstnärer.


Vi har skrivit små faktatexter till våra fåglar.
Nu när det har blivit kallare, så vill vi gärna ge våra fåglar lite extra god mat. Så därför har vi gjort egen fågelmat.Att skära en liten bit ister var inte det lättaste, det var ju ganska så hårt. Men skammen den som ger er sig.Först så skulle istret smältas i mikrougnen, ca 3 minuter var lagom.
Sen tillsättes äpplebitar och solrosfrön.
Efter en liten omrörning, så hälldes den flytande fågelmaten upp i en liten form. Efter en kvart ute i kylan, så hade fågelmaten stelnat. Hoppas att fåglarna uppskattar förskoleklassens egna fågelmat !


B som i bomull.

Vad kan finnas i lådan idag ?Det som finns i lådan är i allafall inte något hårt.Det känns väldigt mjukt och lent.I lådan fanns BOMULL som börjar på B, alltså är veckans bokstav : BDärefter fick barnen rita i sina planeringsböcker olika saker som började på B. Och det ritades allt ifrån bilar till brandsläckare.Några barn fick skriva vad de hade ritat för någonting i sina planeringsböcker. När man skriver av orden från en annan lapp, så gäller det att hålla tungan rätt i mun.