Hälften.

Idag har vi bekantat oss med ett nytt matematiskt begrepp, nämligen hälften.På golvet fanns 8 stycken grodor.


.

Helt plötsligt så skulle hälften av grodorna hoppa över till den röda inneskon. Och detta skedde utan några som helst bekymmer.


Mamma Mu hade med sig ett mattepapper till oss. På pappert skulle man rita hälften av blommorna röda och hälften av blommorna blåa. Och det var det bra att ta våra kära grodor till hjälp för att göra det extra tydligt.Tavlan blev jättefin, med fyra blåa blommor och fyra röda blommor.

Sedan gjorde vi en mattesaga som handlade om när Anton och Adam och deras föräldrar skulle handla pizza. Mamman och pappan ville ha varsin hel medan pojkarna skulle dela på en pizza. Detta skulle barnen visa genom att rita sagan på ett vitt papper. Att göra mattesagor var en enkel utmaning för våra duktiga matteexperter i förskoleklassen.

Hjärtekompis.

Idag kom vår kära Mamma Mu på besök. Och hon hade ett brev med sig.
Det är alltid lika spännande att få post tycker vi i förskoleklassen.Med sig hade Mamma Mu ett "Hjärte-kompis-papper" som var till denna glada kille i förskoleklassen.På detta papper fanns det tre små hjärtan, och här fick pojken säga tre saker som han är bra på.
Sedan fick alla i förskoleklassen säga en positiv sak om dagens hjärtekompis, och detta skrev fröken i det stora hjärtat. Att få höra så många fina saker om sig själv ifrån sina klasskompisar kändes jättebra.

Naturligtvis så kommer alla i förskoleklassen att få bli dagens hjärtekompis någon gång under terminen.

 

Rektanglar

Veckans bokstav har varit "R" och vi passade på att arbeta vidare med former, den här veckan blev det rektanglar som vi koncentrerade oss på. Vi kom fram till att vårt rum faktiskt svämmar över av rektanglar, vart man än tittade så såg man rektanglar. T.ex. våra fönster, borden, svarta tavlan, alfabetskorten på väggen, mönstret i taket m.m m.m. Veckans uppgift var hitta rektanglar, rita av dem på valfritt papper och klippa ut dem. Tillsammans skulle de sedan skapa något utav sina rektanglar, vilket de skulle komma överens om i sin lilla grupp.Det gäller att ha tungan rätt i mun för att få till raka och jämna rektanglar.


Den här gruppen gjorde ett irländskt hotell, notera flaggan, med bubbelpool och en härlig rektangelsol.
En fotbollsarena med storbildsskärm, där det just nu visas reklam för katter, och ett "stiga" pingisbord
ifall man inte har lust att titta på fotboll.Hus och bil av rektanglar, det är kanske lite svårt att se men det röda huset är i 3D!
Ett glatt höghus med balkonger, sophus, pool och en gård med en rektangelhund.